Werking van een zonneboiler in de winter

Een vraag die veel mensen zich stellen is of een zonneboiler even goed werkt in de winter. Uiteraard werkt een zonneboiler veel beter bij warm weer, maar toch kan de zonneboiler u ook warm water leveren tijdens de wintermaanden. De zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. De omgevingstemperatuur heeft een minder grote invloed. Op een koude winterdag zonder wolken zal een zonneboiler dus nog steeds een hoog rendement halen.

Sneeuw is niet nadelig voor een zonneboiler, door de sneeuw valt er meer licht op de zonneboiler.

Zonneboiler bij vrieskou

Extreme vrieskou zal uw zonneboiler niet beschadigen. In de buizen zit een vloeistof die niet kan bevriezen. Hierdoor bent u er zeker van dat de installatie niet kapot gaat bij vrieskou. Bovendien zal de boiler bij zonnig weer nog steeds water kunnen verwarmen. Zolang de zon schijnt kan de boiler die energie gebruiken om uw water te verwarmen.

Werking van zonneboiler bij sneeuw

Als er sneeuw op de panelen van de zonneboiler ligt zal deze niet kunnen werken. Er komt namelijk geen zonlicht op de panelen terecht. Zodra de panelen zelf sneeuwvrij zijn is sneeuw zelfs positief voor het rendement van een zonneboiler. Door de reflectie van het zonlicht op de sneeuw zal uw zonneboiler net meer zonlicht opvangen en kan hij meer water verwarmen. Daarom is deze techniek ook populair in Oostenrijk en Zwitserland. De weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw zorgt voor extra zonlicht op de panelen en zo voor een hoger rendement dan wanneer er geen sneeuw ligt.

Werking van zonneboiler bij regenweer

Regenweer is nefast voor het rendement van uw zonneboiler. Door de wolken komt er minder licht op uw installatie terecht en de regendruppels zullen de vloeistof in de panelen afkoelen. In zulke situaties schakelt het systeem vanzelf uit.

Wat als er echt geen zon is?

Als er echt geen zon is kan de zonneboiler natuurlijk geen water verwarmen. Een zonneboiler kan ook geen energie tevoorschijn toveren. Door te kiezen voor een intelligent systeem (zoals in onze groepsaankoop) zal de zonneboiler op die dagen volledig uitschakelen. Gelukkig zijn er voldoende dagen met zon in België waardoor het rendement van een zonneboiler hoog genoeg is om er (dankzij de groepskorting en de premie) een verstandige investering van te maken.